Octavian Buciu este un membru important al echipei de conducere Fildas Trading inca din noiembrie 1994. Initial, ca director al Departamentului de Import, iar dupa aderarea Romaniei la UE, ca director de Logistica. Practic, a participat la dezvoltarea companiei inca de pe vremea in care Fildas isi facea loc pe piata de distributie farma romaneasca. Acum, Fildas Trading este unul dintre cei mai mari distribuitori de profil din Romania si are o logistica pe masura. Despre aceasta ne vorbeste cel care cunoaste cel mai bine situatia: Octavian Buciu.

Cate depozite detine Fildas Trading in prezent si cum s-a ajuns la acest succes?

Dezvoltarea continua a Fildas Trading a necesitat un numar tot mai mare de depozite, astfel ca, in acest moment, compania a ajuns la 14 depozite in tara, cu o suprafata totala de 26.000 de metri patrati. Dintre acestea, doua sunt depozite centrale: unul este amplasat in Pitesti si este destinat aprovizionarii filialelor din zona de Vest a tarii, iar altul in Mogosoaia, langa Bucuresti, pentru aprovizionarea filialelor din zona de Est.

 

Dezvoltarea s-a accelerat in ultimii ani, odata cu extinderea retelei de clienti pe care ii deservim. In ultimul an s-au construit doua depozite noi, la Iasi si Craiova. De asemenea, depozitul nou din Mogosoaia a fost proiectat si dezvoltat in aproape 16 luni la cele mai inalte standarde de calitate si de tehnologie.

De asemenea, in ultimii 4 ani au fost construite si depozitele din Sibiu, Timisoara, Galati si Ploiesti. Urmeaza ca, in prima parte a anului viitor, sa fie deschis si cel de-al 15-lea depozit, la Satu-Mare.

Evident, un manager nu poate avea succes fara o echipa pe masura, din toate domeniile. Am colaboratori care lucreaza in echipa mea, cu suportul doamnei Anca Vlad, fondatoarea companiei, de 15-24 de ani.

Cu ce va evidentiati fata de competitie – una acerba, de altfel?

In primul rand, avem cel mai mare numar de depozite din randul distribuitorilor de pe piata farma autohtona. Apoi, avem doua depozite centrale, iar toate cele 14 depozite Fildas asigura o acoperire pentru toate judetele din Romania, la care se adauga un call-center ultra-modern.

La ce standarde sunt depozitele Fildas Trading si ce dotari au?

Toate depozitele noastre sunt autorizate de Autoritatea Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si certificate dupa urmatoarele standarde internationale de calitate: ISO 9001 : 2008, ISO 14001 : 2005 ; ISO 18001 : 2008.

In plus, activitatile de comert cu ridicata se desfasoara pe plan intern cu personal, echipamente si flota auto proprie in conformitate cu Ghidul de Buna Practica de Distributie Angro a medicamentelor si in conformitate cu procedurile de lucru.

Toate depozitele sunt dotate cu sisteme automate de climatizare, grupuri electrogene de back-up, camere frigorifice si sisteme de inregistrare si monitorizare a temperaturii si umiditate. De asemenea, depozitele noastre au echipamente moderne de depozitare, manipulare marfa si picking: rafturi de paleti, platforme tehnice, rafturi gravitationale cu banda, transpalete electrice de ridicare, reachtruck-uri si order-picker-e care au posibilitatea de deplasare automata.

Cati clienti deservesc depozitele Fildas?

Aprovizionam cu produse cele peste 720 de farmacii Catena din tara, dar si alti peste 1.000 de clienti cu circa 3.000 de puncte de lucru, plus 300 de spitale.

Pentru o asemenea distributie este nevoie si de o flota auto puternica. Ce ne puteti spune despre aceasta?

Avem o flota auto compusa din 120 autoutilitare si 12 camioane, toate vehiculele fiind dotate cu instalatii de climatizare si monitorizare a temperaturii si umiditatii si echipate cu sisteme de monitorizare GPS pentru verificarea, planificarea si optimizarea rutelor de transport.

Care sunt planurile de viitor in privinta logisticii Fildas Trading?

Avem in plan constructia de noi depozite si modernizarea continua a celor existente. Anul viitor se vor da in folosinta alte trei noi depozite: pe langa cel din Satu-Mare, vor mai fi finalizate unul in Constanta si altul in Targu-Mures, pe langa implementarea de noi solutii IT pentru automatizarea proceselor din depozite. De asemenea, exista un proiect pentru dezvoltarea a doua noi centre logistice – in Cateasca, judetul Arges, respectiv Magurele, in judetul Ilfov. De asemenea, flota auto este in continua innoire, urmand sa achizitionam si camioane de tip TIR.